Şeful statului, Igor Dodon, susţine că semnarea memorandumului de cooperare între Comisia Economică Eurasiatică şi Republica Moldova este un eveniment istoric. Dodon a ţinut să precizeze că acest nou acord nu presupune integrarea în Uniunea Euroasiatică şi nu contravine altor acorduri pe care le are semnate Republica Moldova, cum ar fi Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
”Republica Moldova trebuie să aibă relaţii bune de colaborare atât cu Estul, cât şi cu Vestul. Trebuie primordial să apărăm interesele naţionale ale ţării. Iar politica promovată în această privinţă nu trebuie să depindă de interesele geopolitice ale cuiva din Est sau Vest. Suntem obligaţi să asigurăm o balanţă în politica externă şi să diversificăm la maximum relaţiile comerciale în toate direcţiile avantajoase pentru Moldova”, a subliniat Igor Dodon.
De asemenea, şeful statului a declarat că pentru Republica Moldova este important să fie deschise pieţe noi de desfacere, dar în nici într-un caz să nu piardă pieţele tradiţionale, acolo unde produsele moldoveneşti sunt cunoscute şi apreciate.
”Sunt sigur că în scurt timp, Republica Moldova va deveni ţară observator în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice, iar acest lucru va da un impuls suplimentar pentru valorificarea potenţialului economic dintre state, dar şi sporirea fluxului de investiţii în economia naţională”, consideră preşedintele moldovean.
Memorandumul îşi propune să contribuie la ”dezvoltarea cooperării cuprinzătoare dintre statele membre în vederea sporirii volumului comerţului reciproc şi al investiţiilor, precum şi în vederea intensificării colaborării pe domenii de interes comun”.
Recent, aflat într-o vizită la Bruxelles, premierul moldovean, Pavel Filip a criticat dur memorandumul de cooperare cu Uniunea Euroasiatică. Prim-ministrul Republicii Moldova spune că autorităţile de la Chişinău nu vor putea realiza prevederile noului document întrucât acest lucru vine în contradicţie cu Acordul de Asociere, semnat de statul românesc de dincolo de Prut. ”Atât semnarea memorandumului, cât şi solicitarea statutului de observator pe lângă Uniunea Economică Euroasiatică sunt inoportune, având în vedere faptul că acestea nu vor aduce ţării noastre dividende economice sau politice palpabile. Aceşti paşi nechibzuiţi sunt de natură să submineze stabilitatea social-politică din ţara noastră care şi aşa este fragilă”, a spus şeful Guvernului de la Chişinău.
Pavel Filip a precizat că memorandumul semnat la Chişinău, nu va avea efecte juridice, dacă nu este ratificat de Parlamentul.
Unii experţi moldoveni susţin că documentul, ca să nu aibă putere juridică, trebuia contestat la Curtea Constituţională, iar Guvernul, la rândul său, să prezinte argumente în faţa magistraţilor.